Jak na tytułowanego Technika Żywienia i Usług Gastronomicznych nie byłabym sobą, gdybym nie podzieliła się moimi ulubionymi przepisami.
Jak wspominałam jestem zdecydowaną fanką słodkich wyrobów, ale interesuję się także sztuką barmańską. Dlatego też w tym wpisie przedstawię dwa proste przepisy: na moje ulubione babeczki jogurtowe oraz na mój ulubiony alkoholowy koktajl.
Babeczki jogurtowe.
Składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej,
– 0,5 szklanki cukru,
– 1 szklanka jogurtu naturalnego,
– 0,5 szklanki oleju,
– 2 jaja,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
– 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
– dodatki.
Przygotowanie:
Przygotowanie jest bajecznie proste i nie wymaga żadnych większych umiejetności kucharskich. Mianowicie, wszystkie odmierzone SUCHE składniki mieszamy razem w dużej misce. Następnie to samo robimy ze składnikami MOKRYMI w osobnej misce. Kiedy zarówno sucha jak i mokra część ciasta jest dobrze wymieszana dodajemy płynną masę do sypkiej i łączymy. Ciasto nie musi być idealnie wyrobione.
Kolejnym krokiem jest dodatnie ulubionych dodatków. Mogą być to sezonowe owoce jak borówki, jagody, maliny, możemy także dodać kawałki czekolady.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do papilotek (połowy ich wysokości) i pieczemy przez 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Cosmopolitan.
Składniki:
– 40ml wódki cytrynowej,
– 15ml likieru Triple Sec,
– 15ml soku z limonki,
– 30ml soku żurawinowego,
– kostki lodu.
Przygotowanie:
Do shakera wrzucamy kilka kostek lodu i wlewamy składniki: wódkę, likier, sok z limonki i sok żurawinowy. Wszystko dokładnie wstrząsamy i przelewamy do wcześniej schłodzonego kieliszka do Martini.
Wcześniej możemy przyozdobić nasz kieliszek crustą z cukru (należy brzegi kieliszka zamoczyć w soku z cytryny, a następnie zanurzyć w cukrze). Efektownym dodatkiem będzie także skórka z cytryny lub pomarańczy wycięta specjalnym nożykiem.
I gotowe! Oba przepisy są łatwe i szybkie, a do tego dobrze smakują. Są one idealne na przyjęcie z przyjaciółmi, w szczególności kiedy chcemy ich zaskoczyć jakimi dobrymi gospodarzami jesteśmy, ale nie zawsze mamy czas na to, żeby spędzać pół dnia w kuchni.
Smacznego!